Home arrow Science  
Saturday, 23 June 2018
Science
Wonderful LIMAU PDF Print E-mail

.... i got this LIMAU on 19/7/2014 during Iftar party. LIMAU MANDARIN. This is the "shape of it" on,

17/08/2014
Image 

19/09/2014
Image

21/10/2014
Image

20/11/2014 
Image

20/12/2014 
Image

20/1/2015
Image

I will update the next pict  next month.

 
Kesihatan Mental PDF Print E-mail
from @cheme mailaing list
 
Assalamualaikum,

Saya nak share satu penulisan tentang kesihatan mental semoga bermenfaaat.
_______________________________________________________

From: XXX@XXX

Assalamualaykum wrt;

http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140209/je_01/Suri-rumah-mati-disembelih-suami
http://www.hmetro.com.my/articles/Gurubelasahpelajardisyakisakitmental/Article?mutakhir 
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PensyarahIPTAbunuhisteri/Article 

Merujuk peristiwa di atas, warga sekitar Bandar Baru Bangi masih terkesan dengan peristiwa seorang bapa yang mencederakan anak-anaknya sehingga seorang daripadanya meninggal dunia pada minggu lepas.

Saya tidak ingin mengulas peristiwa di atas.

Saya hanya ingin meningkatkan tahap kesedaran di kalangan warga XXX tentang masalah mental dan kesihatan mental di kalangan anggota masyarakat.

Masalah mental dan penyakit mental bukanlah perkara baru di dalam dunia perubatan dan penyakit. Namun ia sering disalah anggap dan dinafikan oleh penghidapnya atau ahli keluarganya sendiri. Mereka merasa sesuatu yang sangat mengaibkan atau memalukan sekiranya diketahui mempunyai masalah mental. Apatah lagi jika mereka keluarga berpengaruh, terpelajar atau dianggap orang baik2 di dalam masyarakat setempat. Penyakit mental juga dikaitkan dengan gila dan lain-lain yang merupakan stigma di dalam masyarakat.

Sebagai pengamal kesihatan mental yang sangat sering berhadapan perkara ini, saya ingin menasihatkan warga XXX yang dikenali sebagai golongan terpelajar dan sering berinteraksi dan terkehadapan di dalam membantu masyarakat untuk memahami dan berupaya mengenalpasti tanda-tanda masalah mental serta segera mendapatkan bantuan dan rawatan.

Pesakit yang lewat mendapatkan rawatan boleh hilang kawalan diri dan kewarasan yang menyebabkan mereka berisiko melakukan perkara di luar batas kemanusiaan.

Siapa yang berisiko mendapat penyakit mental? Sebenarnya sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit mental sebagaimana sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit jantung dan kencing manis.

Walau bagaimanapun faktor risiko penyakit mental ialah;
1. Mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit mental
2. Tinggal di bandar dan berhadapan dengan tekanan hidup yang tinggi
3. Lelaki yang baru dipecat atau dibuang kerja (jika wanita risikonya lebih rendah)
4. Kehilangan akibat perceraian atau kematian seseorang yang sangat rapat atau tempat bergantung harap
5. Menganggur/tak bekerja
6. Keluarga yang tidak berfungsi (dysfunctional family)
7. Ahli keluarga (ibubapa dll) yang sering melepaskan perasaan secara negatif (high expressive emotion) seperti sering bertengkar, sering menjerit, sering memaki hamun / menyumpah seranah, sering menyindir anak, kerap berleter/membebel dll.

Tanda-tanda penyakit mental;
1. Perubahan personaliti secara mendadak, low self esteem
2. Mengasingkan diri / mengurung diri / enggan bercakap
3. Tingkahlaku pelik / kata2 yang pelik / cepat marah/ panas baran/sering menangis/bercakap sendiri / niat bunuh diri
4. Tidak mahu bersekolah/meneruskan pengajian/bekerja
5. Hilang selera makan / berat badan turun mendadak
6. Selera makan bertambah / berat badan naik mendadak
7. Masalah tidur - sukar tidur atau terlalu banyak tidur
8. Menghabiskan sebahagian besar masa dengan komputer/tablet/internet tanpa produktiviti
9. Paranoid - takut sesuatu, tidak percayakan sesiapapun
10. Halusinasi - mendengar suara2, nampak sesuatu yang tidak dilihat orang lain
11. Delusi - sangkaan2 yang tidak berasas tetapi mempercayainya bulat2

Sila dapatkan bantuan dengan pergi ke hospital bertemu pakar psikiatri, psikologis klinikal dll selain bertemu ustaz kerana mungkin masalah rasukan dsb.

Penyakit ini boleh dipulihkan dengan bantuan Allah swt. Ikhtiar perubatan moden jangan diremehkan. Mudah-mudahan Allah meredhai segala usaha kerdil kita.
 
Depression 'makes us biologically older' PDF Print E-mail

http://www.bbc.co.uk/news/health-24897247

Image 

Depression can make us physically older by speeding up the ageing process in our cells, according to a study.
Lab tests showed cells looked biologically older in people who were severely depressed or who had been in the past. These visible differences in a measure of cell ageing called telomere length couldn't be explained by other factors, such as whether a person smoked. The findings, in more than 2,000 people, appear in Molecular PsychiatryExperts already know that people with major depression are at increased risk of age-related diseases such as cancer, diabetes, obesity and heart disease. This might be partly down to unhealthy lifestyle behaviours such as alcohol use and physical inactivity. But scientists suspect depression takes its own toll on our cells.

Telomere shortening
To investigate, Josine Verhoeven from the VU University Medical Centre in the Netherlands, along with colleagues from the US, recruited 2,407 people to take part in the study. More than one third of the volunteers were currently depressed, a third had experienced major depression in the past and the rest had never been depressed. The volunteers were asked to give a blood sample for the researchers to analyse in the lab for signs of cellular ageing. The researchers were looking for changes in structures deep inside cells called telomeres. Telomeres cap the end of our chromosomes which house our DNA. Their job is to stop any unwanted loss of this vital genetic code. As cells divide, the telomeres get shorter and shorter. Measuring their length is a way of assessing cellular ageing. People who were or had been depressed had much shorter telomeres than those who had never experienced depression. This difference was apparent even after lifestyle differences, such as heavy drinking and smoking, were taken into account. Furthermore, the most severely and chronically depressed patients had the shortest telomeres. Dr Verhoeven and colleagues speculate that shortened telomeres are a consequence of the body's reaction to the distress depression causes. "This large-scale study provides convincing evidence that depression is associated with several years of biological ageing, especially among those with the most severe and chronic symptoms," they say. But it is unclear whether this ageing process is harmful and if it can be reversed. UK expert Dr Anna Phillips, of the University of Birmingham, has researched the effects of stress on telomere length. She says telomere length does not consistently predict other key outcomes such as death risk. Further, it is likely that only a major depressive disorder, not experience of or even a lifetime of mild-to-moderate depressive symptoms, relates to telomere length, she said. 
 
Penyakit batu karang PDF Print E-mail

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah kerap menerima pesakit dengan masalah batu karang. Dianggarkan 15 hingga 20 peratus rakyat Malaysia mengalami penyakit ini semasa hayat mereka.

Batu karang kerap berlaku di kalangan lelaki berumur antara 20 hingga 40 tahun. Namun, ada juga wanita yang mengalami masalah batu karang.

Sakit yang dialami biasanya teruk dan tidak hairan jika lelaki dewasa boleh menangis bila sakit batu karang menyerang.

Batu karangBatu karang merupakan butir-butir pepejal keras yang terbentuk di dalam air kencing. Ia boleh terbentik di mana-mana organ badan yang berkait dengan proses pembentukan dan pembuangan air kencing seperti buah pinggang, pundi kencing dan saluran ureter (saluran menghubungkan buah pinggang dan pundi kencing).

Bagaimana terbentukBatu karang terbentuk apabila kandungan bahan seperti kalsium, oxalate, cysteine atau asid urik di dalam air kencing pada kadar yang tinggi. Batu boleh terbentuk jika bahan tersebut pada kuantiti biasa tetapi jumlah air kencing sangat rendah.

Bahan tersebut akan membentuk kristal halus yang kemudian melekat pada dinding buah pinggang dan membesar hingga menjadi batu karang. Biasanya, batu karang akan bergerak melalui saluran air kencing dan keluar dari badan apabila kita membuang air kecil. Batu karang akan menyebabkan rasa sakit jika saiznya besar dan tersekat di saluran air kencing.

Punca Pakar perubatan percaya pembentukannya dipengaruhi genetik, persekitaran, diet dan jangkitan kuman di saluran kencing. Oleh itu, sukar untuk menjangka siapa mendapatnya. Jika ada ahli keluarga pernah mendapat batu karang, maka anda mungkin boleh dapatnya. Mereka yang pernah dijangkiti kuman di saluran kencing mudah mendapatnya.

Simptom Simptom utama adalah rasa sakit teramat sangat di belakang atau pinggang, digambarkan lebih teruk daripada sakit bersalin.

Apabila sakit menyerang, ia berlanjutan selama 20 hingga 60 minit dan dalam tempoh itu, sakit akan datang dan pergi. Hampir semua pesakit batu karang ada kesan darah di dalam air kencing atau hematuria.

Ramai pesakit turut rasa sakit atau panas apabila kencing dan boleh nampak butiran pasir halus di dalam air kencing. Ada mengadu demam, menggigil, rasa loya dan muntah.

Namun, ramai pesakit yang tidak mempunyai sebarang simptom. Mereka hanya tahu mengenai batu karang melalui pemeriksaan kesihatan bertujuan mengesan penyakit lain.

Rawatan moden Rawatan bergantung pada saiz dan lokasi, kadar kesakitan dan keupayaan pesakit untuk minum. Jika doktor merasakan batu karang boleh keluar melalui air kencing kerana pesakit boleh tahan sakit, makan minum seperti biasa, mereka boleh berehat di rumah dan menunggu batu karang keluar sendiri.

Jika pesakit mengalami kesakitan teruk atau loya, doktor akan menahannya di hospital dan memberi ubat tahan sakit dan memasukkan air melalui saluran darah anda (IV fluids).

Jika pesakit mengalami demam dan sakit teruk, mereka akan ditahan di hospital untuk rawatan dan mengelak jangkitan kuman lebih serius.

Jika batu karang tidak dapat keluar sendiri melalui air kencing, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan kecil atau prosedur perubatan lain antaranya proses Lithotripsy yang sesuai untuk batu karang bersaiz kurang 1 cm.

Pencegahan Pengambilan air yang banyak membantu mencegah kristal halus bercantum dan membentuk batu karang lebih besar. Ia juga memudahkan badan membuang batu karang yang bersaiz sangat kecil.

Pemakanan memainkan peranan mencegah pembentukan batu karang. Antara makanan yang menyebabkan pembentukan batu karang jika diambil berlebihan, daging, organ dalaman haiwan, garam, kacang, bayam, coklat, keledek, supplemen kalsium dan supplemen vitamin C berlebihan.

Rawatan al-Quran Ayat al-Quran memiliki mukjizat dan kelebihan untuk membantu penyembuhan masalah batu karang. Daripada pengalaman kami, ramai mengalami perubahan sangat positif selepas menerapkan rawatan menggunakan ayat suci al-Quran.

Kami memeriksa setiap pesakit yang datang berubat, jika ada gangguan makhluk halus, perawat akan membuang gangguan jika ada dan seterusnya memberikan ayat berikut untuk diamalkan disertai doa kepada Allah memohon penyembuhan.

Ayat-ayat tersebut adalah:

Surah al-Anbiyaa' ayat 74 hingga 81

Surah al-Qasas ayat 61 hingga 75

Surah al-Mukminun ayat 75 hingga 100

Surah al-Maidah ayat 48 hingga 55

Cara amalan ialah pesakit membaca surah pertama sebanyak tiga kali pada malam dan surah kedua tiga kali pada siang. Pembacaan hendaklah diamalkan setiap hari selama tiga hingga empat minggu. Selepas itu, pesakit perlu berdoa kepada Allah memohon sembuh.

Ayat di atas dan daripada surah al-Anbiyaa' berfungsi memecahkan atau menghancurkan batu karang di dalam buah pinggang atau pundi kencing. Bila batu hancur dan halus seperti pasir, ia mudah dikeluarkan dari tubuh pesakit semasa buang air kecil.

Pesakit harus ingat penyembuhan hanya dengan izin Allah. Kita jangan berputus asa dan sentiasa berdoa kepada Allah. Seperti di dalam surah Yusuf ayat 12, Allah berfirman; "….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."

PenutupAllah berfirman di dalam al-Quran, surah at-Taghabun ayat 11, yang lebih kurang bermaksud;"Tidak ada sesuatu musibah yang menimpa (seseorang), kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa beriman kepada Allah, nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."

Di dalam ayat suci al-Quran di atas, Allah menerangkan bahawa setiap musibah atau dugaan yang dihadapi oleh setiap insan di dunia hanya boleh berlaku dengan izin Allah.

Kesimpulannya, setiap sakit yang dideritai adalah satu bentuk ujian Allah; yang harus ditempuhi dengan sabar dan usaha penuh yakin dengan janji Allah yang pasti akan ada ganjaran buat hamba-Nya yang bersabar di atas musibah yang diturunkan. Insya-Allah, setiap usaha, doa dan kesabaran kita akan diberi ganjaran oleh Allah SWT.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20131103/kn_02/Penyakit-batu-karang#ixzz2k9ddWctu 

© Utusan Melayu (M) Bhd  

 
Meja Kerja PDF Print E-mail

Betul ker ni ?

Image 

 
Talk about water ! PDF Print E-mail

I passed a question regarding water to here because too many spammers in my forum ( ..xpalah bagi jer kalau nak pasang iklan dan kalau sape2 nak bli va*** tu beli jerlah. ..).

This is the question.

azzakhirah : salam dr, before this u told us that alkaline water is not good for our body right? it's the same as the air bateri kan? then what about anti-oxidant alkaline water? im confused.tq btw, the lwak slide> hilarious.

 
We serve analyses for
  • BET Surface Area 
  • Acidity - Pyridine FTIR 
  • Basicity - Pyrol FTIR 
  • Heavymetal content Measurment
  • GC-MSD 
  • Hammet Indicator Testing
Contact sugengtw[at]gmail.com for details !
MyResearch Keywrods
sidetag033.jpg
Follow Me On :

downloadpaper2.png researchgate-1.png scopus.jpg utmscival.jpgresearchid.jpg

orcid.jpg mendeley.jpg linkedin.jpg
images.jpg
  
googlescholar.jpg