Home arrow Latest NEWS ! arrow Mahkamah tidak benar Herald guna kalimah Allah  
Wednesday, 14 November 2018
Mahkamah tidak benar Herald guna kalimah Allah PDF Print E-mail
Putrajaya 14 Okt - Mahkamah Rayuan hari ini menerima rayuan pihak kerajaan, beberapa.majlis agama Islam negeri dan pertubuhan Islam bagi menghalang akhbar Herald - The Catholic Weekly daripada menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mereka.

Keputusan tersebut diambil oleh tiga panel hakim yang diketuai Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang bersidang bersama Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Mohamad Zawawi Salleh selepas mendengar hujahan rayuan pada 10 September lepas.

Pihak kerajaan dan beberapa majlis agama Islam negeri merayu berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember 2009 yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan Herald - The Catholic Weekly

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah bermula pada pada 16 Februari 2009 apabila pihak Herald memfailkan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan gereja itu serta menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Herald menuntut, antara lain satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan penggunaan kalimah Allah dalam mingguan Katolik itu adalah tidak sah dan kalimah Allah bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Majalah mingguan Katolik yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan untuk God bagi seksyen bahasa Malaysia namun kerajaan berhujah bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan memerintahkan bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang penerbitan akhbar mingguan The Herald itu daripada menggunakan kalimah Allah dalam majalah edisi bahasa Malaysia, adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.

Pada 5 Januari 2010, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam penerbitan Herald – The Catholic Weekly.

Pada Julai 2013 Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan permohonan rayuan majlis agama Islam dan pihak kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh majalah mingguan Katolik The Herald 

Pada 22 Ogos lalu Mahkamah Rayuan menolak permohonan berkenaan sekaligus membenarkan pihak majlis agama Islam dan kerajaan meneruskan rayuan. - UTUSAN ONLINE
by KHAIRULANUAR YAHAYA edited byUTUSAN ONLINE 9:57 AM
 
< Prev   Next >
We serve analyses for
  • BET Surface Area 
  • Acidity - Pyridine FTIR 
  • Basicity - Pyrol FTIR 
  • Heavymetal content Measurment
  • GC-MSD 
  • Hammet Indicator Testing
Contact sugengtw[at]gmail.com for details !
MyResearch Keywrods
sidetag033.jpg
Follow Me On :

downloadpaper2.png researchgate-1.png scopus.jpg utmscival.jpgresearchid.jpg

orcid.jpg mendeley.jpg linkedin.jpg
images.jpg
  
googlescholar.jpg