Home arrow Latest NEWS ! arrow Brunei laksana hukum hudud  
Friday, 16 November 2018
Brunei laksana hukum hudud PDF Print E-mail

Bandar Seri Begawan: Sultan Brunei semalam memperkenalkan hukuman hudud, termasuk merejam sampai mati mereka yang didapati bersalah kerana berzina.

Mengumumkan keputusan itu, beliau merujuk langkah berkenaaan sebagai yang bersejarah pelaksanaan undang-undang Islam sebenar di negara itu. 

Sultan Hassanal Bolkiah, 67, antara lelaki terkaya di dunia, berkata, akta baru undang-undang syariah yang dikaji selama bertahun-tahun itu diperkenalkan secara rasmi semalam di negara yang kaya dengan minyak itu mengikut tempoh percubaan selama enam bulan. 

Berdasarkan kes terhadap individu, undang-undang itu meliputi hukuman termasuk merejam hingga mati kerana berzina, memotong tangan kerana mencuri dan sebat kerana pelbagai kesalahan seperti pengguguran kandungan hingga kepada meminum arak.

Akta itu bagaimanapun hanya tertakluk kepada umat Islam.

“Dengan izin Allah, dengan menguatkuasakan undang-undang ini, tanggungjawab kami terhadap Tuhan sudah ditunaikan,” katanya. 

Sebagai pemimpin negara yang keluarganya menguasai negara yang kaya dengan minyak itu selama enam abad, beliau pertama kali menggesa hukuman hudud dilaksanakan pada 1996. 

Brunei sebelum ini mengamalkan pemerintahan lebih konservatif berbanding negara jiran Islamnya di Asia Tenggara iaitu Malaysia dan Indonesia, seperti mengharamkan penjualan dan kegiatan minum arak secara terbuka. -AFP 

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Bruneilaksanahukumhudud/Article 

 
< Prev   Next >
We serve analyses for
  • BET Surface Area 
  • Acidity - Pyridine FTIR 
  • Basicity - Pyrol FTIR 
  • Heavymetal content Measurment
  • GC-MSD 
  • Hammet Indicator Testing
Contact sugengtw[at]gmail.com for details !
MyResearch Keywrods
sidetag033.jpg
Follow Me On :

downloadpaper2.png researchgate-1.png scopus.jpg utmscival.jpgresearchid.jpg

orcid.jpg mendeley.jpg linkedin.jpg
images.jpg
  
googlescholar.jpg